The Meadowlark Blog
Meadowlark Design+Build

Those of us of a “certain age” have a particular fondness for all things from the 1970s: The avocado green, burnt orange, and harvest gold color palettes of the era strike a particular nerve in our psyches and take us back to the simpler times of our youth.

Earlier this year, that’s exactly what happened. I walked into a home prior to its renovation and was immediately confronted with 1970s style.

Before: Nostalgia and Dark Features of the 1970s

Aside from the color scheme, there were so many other features that made me smile and reminded me of the homes from my childhood:

  • Dark stained trim and cabinets
  • Closed-concept rooms
  • Drop ceilings with fluorescent lighting
  • Kitchen peninsula with the pass through into the breakfast area

Today, these features elicit a “What were they thinking?” response from our younger designers.

powder

kitchen

family

After: Modern Flair and a Re-Designed Space

Our clients did not share my warm, nostalgic feelings for their newly purchased home. Aside from cosmetic touches, they wanted to maximize the function of the first floor spaces and allow for better flow between the kitchen and adjoining rooms. With a growing family and a love for entertaining, our clients envisioned a space that would accommodate large gatherings that could easily flow onto the back patio and into the beautiful yard.

Reconfiguring the space without blasting out all of the walls required some out-of-the box thinking. Our designers quickly concluded that tweaking the existing kitchen layout just wasn’t going to work. Instead, they threw out the old layout and created a large galley configuration with a wall of sliders that provide easy access to the back patio as well as loads of natural light. Clever reworking of spaces also added much-needed storage opportunities and opened up the kitchen into the family room.

After: View from kitchen towards family room

Other areas, including the front entry, powder room, living room, and mudroom, were all reconfigured and updated to increase function and add extra storage space—all without adding any square footage or moving any major walls.

By Susan Christian