Progression of Space

The homeowners wanted to improve their experience of approaching and entering their home, with the need for many energy efficient upgrades and love to other areas of their home. They loved their neighborhood, but needed a better kitchen and a more open flow.

 

The Vision

A tiny side vestibule and stairs up to a galley kitchen congested the entry into the home. The rooflines in the back of the house were awkward, and there was no place to sit and enjoy the backyard. Meadowlark created a design that yielded a larger light-filled kitchen, a spacious mudroom area with lots of storage and a seating bench, a full first floor master suite and a sitting porch at the back of the home.

The Team

Design & Architecture: Brian Burkett & Meadowlark Design Team

Project Manager: Joe Scanlon

Design & Architecture

Schematic Design

Even with a substantial addition, the main floor of this home is just 896 square feet. To make it feel more spacious, we created a framed opening at the center of the house through the new kitchen addition, the mudroom and back porch.

  • The sight lines from front to back were opened to create a feeling of greater space and for better natural lighting
  • The side entry is no longer a main entry point; the rear takes a greater focus
  • A new back porch was created to allow for outdoor dining and the enjoyment of nature

Design Development

  • Cherry cabinets in kitchen
  • Cambria quartz countertops
  • Spray foam insulation added
  • The house was re-clad with durable HardiPlank fiber cement siding and Boral Trim
  • Refinished existing oak flooring and Marmoleum in high traffic areas

The Results

Energy efficient upgrades – including new windows, upgraded insulation and more efficient appliances – make this home comfortable and healthy to live in. The open progression successfully expands the view, adds natural light and makes the overall home feel larger.